Blog

Blog

Våra bästa Basic tips för Campaign Manager

Posted Apr 28, 2021

Vi får dagligen många frågor om LinkedIns Campaign Manager Verktyg och nedan delar vi med oss av våra bästa Basic tips för Campaign Manager. Vissa har du säkert koll på sen innan, men kanske kan du få lite nya insikter och inspiration för hur du kan tänka kring målgrupp byggandet. Vi jobbar ju med en internationell plattform och därför kan det bli en del svengelska. Men vi hoppas du förstår och annars är vi bara one call away… 

Objectives

Vilken målsättning ska jag välja på min kampanj?” Det behöver inte vara speciellt komplicerat! Vad vill du åstadkomma? LinkedIn har för enkelhetens skull delat in tillgängliga målsättningar i tre kategorier (här översatta från engelska): ”Awareness”, ”Consideration” och ”Conversions”. Vilken av underkategorierna ligger närmast din målsättning med kampanjen?

Brand Awareness syftar till att sprida ditt budskap eller varumärke så effektivt som möjligt. Det är en CPM-baserad annonsering, som är fokuserad på räckvidd.

Under Consideration hittar man Website Visits, Engagement och Video Views. Den förstnämnda driver besökare till din landningssida, och Engagemang syftar i första hand till att skapa engagemang kring din post – likes, follows, etc. Engagement-målsättningen, med sin inbyggda Follow-knapp, tar således betalt för fler typer av klick än exempelvis Web Site Visits, som bara kostar pengar vid besök till landningssidan. Video Views fokuserar på videovisningar, och är den enda målsättningen som kan budgivas med en CPV-modell. (Video-formatet går dock utmärkt att använda med de andra målsättningarna också!)

Samtliga Conversion-målsättningar har som mål att driva en konvertering av något slag. Antingen att trigga en pixel med Conversions, eller att driva in leads med Lead Generation.  Numera kan man även driva trafik till sina lediga jobb med Job Applicants!

Kort-och-gott, med ett tydligt kampanjmål, och en ”campaign objective” baserat på det, samt lite uppmärksamhet på din budgivning, så finns verktygen för en lyckad leverans vid dina fingertoppar.

Språk

Som vi nämnde inledningsvis jobbar vi med en internationell plattform. Detta påverkar givetvis språket när vi ska bygga en målgrupp. För enkelhetens skull kan vi kort rekommendera att låta engelska vara kvar i kolumnen. Den enkla anledningen är att du kommer att nå alla medlemmar i målgruppen då engelska är universalt. Väljer du ex svenska kommer du enbart nå medlemmar som aktivt valt svenska som språk, medans om du väljer engelska får du bägge.

Job titles eller Job functions?

Det finns inget rätt eller fel här, men vi rekommenderar starkt att använda funktioner i så stor utsträckning som möjligt. Varför? Om du ex vill nå säljare i olika former och väljer titlar så kommer du snabbt märka att det finns en hel rad med olika typer av Sälj titlar. Säljrådgivare, Säljspecialist, Säljchef osv… Listan kan göras lång, och förutom tiden det tar att skriva in alla dessa så kommer algorithmen enbart leta efter medlemmar med just denna titel. Detta gör att du kan få färre träffar och ev missa medlemmar som du egentligen vill åt. Om du istället väljer Job Funktion så kan du kort och gott skriva in “Sälj” vilket gör att målgruppen blir betydligt bredare och du når potentiellt fler medlemmar. Titlar fungerar bra ifall det är en väldigt specifik titel du vill åt.

Seniority

Att nå beslutsfattarna direkt för att dem ska se dina annonser och sedan köpa din produkter är såklart idealiskt. Därför siktar många in sig på en hög senioritet direkt, exempelvis CXO.  Men enligt undersökningar gjorda av LinkedIns B2B Institute tillsammans med Edelman, så är det i snitt 6.8 personer inblandade i ett B2B köp. Det kan vara värt att tänka på när du ska ut med ditt budskap, att inte bara nå beslutsfattarna utan även påverkare till beslutsfattarna. En Vd kanske tar själva beslutet för ett inköp men hon eller han kommer säkert att vilja diskutera detta med sin ledningsgrupp bestående av ex, Vice VD, Finanschef, HR-Chef, Säljchef och IT-chef. = Påverkare till beslutsfattare. Därför kan det vara bra att även dem får ta del av ditt budskap. 

Age and Gender

Att ange hur gammal du är, ifall du är en kvinna eller man, är valfritt för LinkedIns medlemmar. Detta gör att om du ex vill nå kvinnor i 45 års ålder, kommer du enbart nå de medlemmarna som aktivt valt att fylla i detta. Det gör att du ev. kan missa potentiella medlemmar som inte har fyllt i ålder och/eller kön. Ett tips är att istället använda sig av “Years of Experience” och sedan ange hur länge medlemmen ska ha varit aktiv i sin roll. 

And/Or

Var vaksam när du bygger din målgrupp om det står “And” eller  “Or” . Ex: Du vill nå Säljare inom Bilindustrin. Här vill du att det ska stå: Industri: Automotive AND Job Functions: Sales. Det vi ibland upptäcker är det står OR istället vilket gör att du antingen får medlemmar kopplade till Bilindustrin eller säljare i allmänhet (vilket gör att du kan få helt fel träffar). Samma sak gäller när du bygger på fler fält med olika kategorier. Så tänk på att slänga ett extra öga utifrån dina önskemål. 

Forecasted Results

På höger sidan av menyn kan du alltid följa din målgrupp i hur stor den är och est spend, ctr etc.

Audience Expansion

Denna knapp är per default ifylld och kommer att jobba för att hitta liknande medlemmar som som du letar efter. Fungerar bra ifall du vill bredda ni målgrupp. 


LinkedIn Audience Network

Är också per default ifylld och den gör att dina annonser kan visas hos Microsofts (som äger LinkedIn) olika partners ex Bing. Här kan du  också exkludera kategorier och ladda upp blocklistor. 

Övriga tips

Ta en titt under Intressen och grupper och använd som ett komplement ifall du upplever att målgruppen är liten. Det går även att använda sig av speciella målgrupper som ex. “Recently Promoted” som siktar in sig på medlemmar som nyligen blivit befordrade, eller Frequent Travellers som siktar in sig på medlemmar som reser ofta (fast det gör väl å andra sidan ingen just nu kanske…?).

Demographics fliken

Hittar du längst upp i menyn över dina kampanjer. Här får du en bra uppskattning om vilka typer av medlemmar som ser dina annonser på Job Funktioner, Titlar men även se Impressions, Clicks mm. Ett bra sätt att få en övergripande bild över dina kampanjer och optimera därefter. 

tomas

Latest at AdColony

Hvordan vil du fortelle din historie?

Source: 🇳🇴 Norwegian

Undersökning

Source: 🇸🇪 Swedish

Survey

Source: 🇩🇰 Danish